HUISBROUWERIJ

volg Sint Canarus via Facebook

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Hoe het begon

Zo rond 1988 moet het geweest zijn, kreeg ik als jonge gast plots goesting om eens bier te brouwen in moeders kastrollen. Zo gezegd zo gedaan, ik met de vélo naar de bib achter een boekske over bierbrouwen, tinternet was zo nog niet in voege gelijk vandaag. Op een gasvuur van tante Soes en in een kastrol van moeder werd een eerste 10 liter bier gebrouwen en vergist.

Het moet zijn dat het drinkbaar was, want een aantal keer per jaar werd toch het vuur onder de ketel gestoken.

Een paar jaar later kon ik via Donald D.D. een oude wasketel op de kop tikken. De capaciteit steeg van 10 liter naar ongeveer 70 liter. Ondertussen verhuisden we van Astene naar Gottem (circa 1993), waar er af en toe gebrouwen werd op het koerke. Rita van Aarsele & Christophe waren ongetwijfeld al bierdrinkers, maar met een brouwer-pachter in hun huizeke werden ze nog meer besmet met de biermicrobe. De brouwerij verhuisde naar de leegstaande magazijnen bij Rita.

Samen met Christophe werden we uitgenodigd door het Feestcomité van Gottem om op de jaarlijkse “Zomerzondag kunst,ambacht en hobbytentoonstelling” aanwezig te zijn voor een brouw en bierdemo. Ik ontmoette er Patrick VS, technische chef in de brouwerij RIVA in Dentergem. Om een lang verhaal kort te maken, een paar weken later stond ik aan de brouwketels van de RIVA. We spreken maart 1993.

Eind 1999 botsten we op een oud huizeke naast het kerkhof van Gottem. De aankoop was binnen een paar dagen geklonken, en er was ook nog een chalet en een kot. Mits wat aanpassingen ideaal om in te brouwen.

In de RIVA kwam ik wat afgedankte inoxketels tegen. Na onderhandelingen met Mr Yvan Desplenter mocht ik de ketels meenemen om thuis te brouwen. Een brouwsel werd 200 L. In de RIVA kwam ik ook de accijnzen tegen die me influisterden dat het stilaan tijd werd om aan wat papieren te denken....

Na een jaartje brouwen in Dentergem (vroeg opstaan zulle !) kon ik doorschuiven naar de kelder en het labo waar ik me bezig hield met gisten opkweken en bacteries opsporen. Ik had supervisie over miljoenen. (Gistcellen) . Het moet zijn dat mijn bier een beetje te goed werd, want na 5 jaar RIVA had de baas niet graag meer dat ik nog thuis brouwde. Ik kon kiezen : blijven of voortgaan.

Toen bleek de tijd rijp om het wat serieuzer aan te pakken. In de zomer van 2004 braken we de koterij én de slaapkamer af om plaats te maken voor een nieuwbouw met beneden proeflokaal en brouwzaal, en boven twee slaapkamers. Moest de plafond instuiken, we vielen in de brouwketel.

In 2009 liep ik tussen pot en pint Peter Kindts tegen het lijf. We legden ons verstand samen en bouwden een brouwzaal op basis van een oude limonademengtank die ik ooit gekocht had. De limonadetank kreeg een gasbrander onderaan en een roerwerk bovenaan. Een oude mengkoeltank werd 20 cm verhoogd en doet dienst als filterkuip. De platenkoeler en drie gisttanks (2 x 1.250 L en 1 x 3.000 L) werden nieuw aangekocht.

Op bovenstaande foto ziet u links twee gisttanks, rechts de filterkuip en centraal naast Dr Canarus een afvultoestelletje.


Sedert  oktober 2011 doen we het niet allemaal meer met de hand.  Een automatische flessenvuller en etiketteermachientje deden hun intrede.  Maar de tijd staat niet stil, en nu beschikken over een tegendrukvuller en koudlijm-etiketteermachine met een capaciteit hoger dan de onze.